Укрцентркадриліс
Укрцентркадриліс

Адреса лісгоспу:

60014, Україна

Чернівецька область,

місто Хотин,

вул. Гагаріна, 8

Електронна адреса:

Контактний телефон:

(037) 312-13-66

Графік роботи

  • Понеділок: 08:00-17:00
  • Вівторок: 08:00-17:00
  • Середа: 08:00-17:00
  • Четвер: 08:00-17:00
  • П'ятниця: 08:00-17:00
  • Субота: Вихідний
  • Неділя: Вихідний

У горах ростиме й модрина

На Путильщині переселенці висадили пів гектара нового лісу
Ще напередодні працівники Селятинського лісництва Путильського держлісгоспу побували в урочищі “ Ропочівка”, де акуратно розміряли рядили, визначивши відстані між ними та познчивши дерев’яними мітками. А наступного дня , минулої п’ятниці, сюди завезли саджанці модрини та хвої. Звісно, й відповідні інструменти, поливати саджанці – рукою подати до маленької річечки.

-          Раніше на цьому місці був сінокіс, а тепер ростиме новий ліс, - розповідає Петро Фрей, головний лісничий Путильського держлісгоспу. – Половину площі заповнимо сіянцями модрини, яка добре прижилася в гірській місцевості, та смерічки. Вже другий рік наше підприємство висаджує по двадцять гектарів нового лісу. Ще вчора тут лежав сніг, а нині він є лише у верхах. Тобто погода сприяє нам в ліслпосівній кампанії.

Цього разу взяти участь в акції Ліс перемоги “  виявили бажання переселенці з різних областей України – Києвської, Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської. Здебільшого, жителі міст, які раніше ніколи не садили ліс. Тому перед посадкою майстри лісу з місцевого лісництва ознайомили присутніх, а їх було не менше сотні, з технікою безпеки й продемонстрували технологію висаджування. До складу “ вчителів “ зарахували й місцевих жителів, без яких не обходиться жодна лісокультурна акція. Зрештою, як і учнів місцевої школи, які належать до шкільного лісництва.

-          Ще декілька днів тому в нашій громаді перебувало понад 300 переселенців, - ділиться Валерій Полянчук, голова Селятинської ОТГ. – Нині їх поменшало – люди повертаються додому. Ми прийняли їх з відкритою душею, розмістили як в бюджетних приміщеннях, так і в приватному секторі. Горяни допомагають переселенцям чим можуть : продуктами, одягом. Коли ж ми повідомили, що лісівники висаджуватимуть новий ліс, вони з радістю погодилися допомогти. Бо це ж здорово попрацювати годину-дві на свіжому гірському повітрі. Та й обідати будуть на лісовій галявині !

-          Не можемо намилуватися тутешніми краєвидами, а ще тішимося, що через декілька років посаджені нами деревця стануть великими, треба буде сюди навідатися, лише б не було війни, - кажуть Дмитро та Інга Єфімови, подружжя передпенсійного віку з Харкова. – Мешкаємо у приватному секторі, господарі дуже приємні й гостинні люди. Раніше ми в цих краях не були, тут добре, але потрібно тяжко працювати, бо гірська місцевість. Потрібні виробництва й належні дороги, без яких розвивати туризм тут буде нелегко.

-          А ми приїхали з дочкою і внучкою, чоловік пішов добровольцем на війну, - вступає в розмову Вероніка Левкова, теж з Харківщини. – Мешкаємо в школі, умови проживання добрі, з місцевим населенням подружилися. Коли нам розповіли про те, що будуть садити ліс, ми з радістю погодилися допомогти. І не шкодуємо, бо справа ця потрібна й гуртом легше це робити !

-          Я приїхала сюди з трьома дітьми, бо чоловік Максим на фронті, був він і в АТО, - розповідає Наталія Колесник з Дніпропетровщини. – Звикла до роботи, але висаджувати ліс раніше ніколи не доводилася. Діти в захваті від цього, носять деревця, а за водою сама йду, бо повне відро вони не подужають ! Звісно, хочемо додому. Та й за чоловіка переживаю, час від часу здзвонюємось, особливо згадують тата діти .

-          Завтра з дочкою ми вже їдемо додому, повеземо приємні враженння про буковинські Карпати, - усміхається Юлія Борець з Чернігова, військовослужбовиця, яка має звання підполковника й викладає у військовому вузі. – Був з нами й чоловік, але вже поїхав. Наше місто зазнало ворожих артилерійських обстрілів і бомбардувань. На щастя, ми не втратили житло. Тепер багато наших земляків вже повернулися в Чернігів. Ми вельми вдячні мешканцям Селятина за те добро, яке вони нам, переселенцям, вділили. Причому, це вельми гостинні й дружелюбні люди.

Були серед учасників акції й переселенці пенсійного віку. Приміром, 70-річна киянка Валентина Безвербна з маленькою внучкою працювали не покладаючи рук : посадили добрий десяток модрини. Коли пригріло сонечко, пішли відпочити.

-          Земля трохи тверда, копати ямки важкувато, - каже жінка.- Але радує результат !

-          Працівники Путильського лісгоспу за попередній тиждень на високогірних ділянках Селятинського, Яблуницького, шурдинського та інших лісництв заліснили заліснили чималі площв, і вибилися в лідери, констатує Василь Гончар, начальник обласного управління лісового господарства. – З початку весняної кампанії горяни висадили понад 640 тисяч сіянців дерев різних порід. Друге місце за кількістю висаджених сіянців посідає Чернівецький лісгосп, на рахунку якого 510 тисяч саджанців. Продуктивно працював й колектив Берегометського ДЛМГ.Загалом, від початку року лісівники державних лісгоспів краю висадили 1,7 мільйона сіянців. Тішить те, що чимало посадкового матеріалу було із закритою кореневою системою.

 
20.05.2022 10:53 давність новини: 2 р.
Категорія: Зелена країна, ЗМІ про нас
Автор:  Василь ГРИНЮК, "Молодий Буковинець"

Замість «Трьох чекістів» – пам’ятник «Борцям...

Лісівники роблять край туристично...

ВІДЕО: Великі ліси починаються з маленьких...