Укрцентркадриліс
Укрцентркадриліс

Адреса лісгоспу:

60014, Україна

Чернівецька область,

місто Хотин,

вул. Гагаріна, 8

Електронна адреса:

Контактний телефон:

(037) 312-13-66

Графік роботи

  • Понеділок: 08:00-17:00
  • Вівторок: 08:00-17:00
  • Середа: 08:00-17:00
  • Четвер: 08:00-17:00
  • П'ятниця: 08:00-17:00
  • Субота: Вихідний
  • Неділя: Вихідний

Ліс перемоги в Карпатах саджали жителі сходу і заходу України

Висадкою нового лісу на площі понад 0,5 гектара в урочищі Ропачівка Селятинського лісництва ДП «Путильське лісове господарство» фактично завершилася весняна лісопосадкова кампанія на Буковині

Громада розвивається завдяки лісу

У цьому віддаленому урочищі споконвіку був сінокіс, де горяни заготовляли сіно для власної маржини. Однак через погіршення демографічної ситуації, кількість худоби у приватних господарствах на Путильщині поменшало. Тому за рішенням Селятинської територіальної громади неугіддя передали до земель державного лісового фонду, де минулого тижня під час заходу «Ліс перемоги» висадили 1500 сіянців ялини європейської та модрини, котра вже добре зарекомендувала себе у нашому краї – має добру приживлюваність, швидше росте й менше хворіє.

За словами голови Селятинської територіальної громади Валерія Палянчука, територія їхнього утворення займає площу 370 квадратних кілометрів, 78 відсотків якої вкрита вічнозеленим лісом. В зоні діяльності громади діють аж 5 лісництв – Ялівецьке, Черемоське, Селятинське, Шепітське, Плосківське і навіть частина Шурдинського. Одне слово, 51 відсоток лісового покрову Путильщини припадає на Селятинську ТГ.

–Не важко зрозуміти, що практично всі фінансові надходження до бюджету громади завдяки лісництвам, – пояснює Валерій Палянчук. – У наших селах мешкає понад 4,7 тисячі горян. Переважна більшість працездатного населення знаходить роботу в лісовій галузі. Саме через це важливо не тільки зрубувати, а й примножувати лісові угіддя. Тому намагаємося співпрацювати з керівництвом Путильського держлісгоспу, надаючи йому вивільнені землі для заліснення.

Як зазначив директор ДП «Путильський лісгосп» Василь Слижук, колектив підприємства підтримує співпрацю з громадами. Зізнається, що населені пункти не завжди охоче віддають землі запасу сільських рад, але лісівники вдячні й за ті невеличкі клаптики землі, як ото в урочищі Ропачівка. Саме завдяки їм на Путильщині нинішнього року створять додатково 20 гектарів нових лісів, які приєднають до держлісфонду краю.

–Головне призначення лісоводів – берегти й примножувати ліси, – розповідає Василь Слижук. – Правило це непорушне – скільки щороку зрубуємо, ті ж площі й заліснюємо. Після старту програми президента України «Зелена країна», ми почали висаджувати нові ліси, що не може не тішити. Звичайно, площі громади виділяють незначні – по 30-50 сотих, але сукупно цьогоріч ми доповнимо лісовий фонд нашої зони обслуговування на 20 гектарів. І це не мало. Якщо, скажімо, всі державні лісгоспи, діяльність яких координує Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства, заліснять по стільки ж, то зелений покров краю збільшиться чи не на 100 гектарів. Через 80 років це будуть повноцінні ліси, які приноситимуть доходи громадам, а буковинцям – роботу.

Путильські лісоводи нинішнього року через несприятливі погодні умови найпізніше серед держлісгоспів ЧОУЛМГ розпочали весняну лісопосадкову кампанію. Та як тільки зійшов сніговий покров на схилах гір працівники держлісгоспу  висадили 640 522 сіянці дерев – 39 тисяч листяних і 601 тисячу – хвойних, ставши лідером серед підприємств обласного управління. Є виважені плани й на осінню посадкову кампанію, та, як зауважує Василь Слижук, все залежить від погоди. Якщо осінь видасться сухою, по посадка сіянців буде безперспективною, вони не приживуться. Якщо ж випадуть дощі – посадку проведуть організовано й оперативно. Для цього в лісництвах Путильщини є розсадники, де підростає достатня кількість посадкового матеріалу, зокрема й із закритою кореневою системою.

 

 Залишити частину себе у Карпатах              

В селах і хуторах Селятинської територіальної громади знайшли тимчасовий прилисток 330 переселенців із Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Київської областей. Чимало з них мешкають у гуцульських родинах, решту розмістили у місцевій школі-інтернаті. Як запевнює Валерій Палянчук, до внутрішньо переміщених осіб поставилися як до рідних – поділилися продуктами харчування, волонтери забезпечили одягом і взуттям, позаяк чимало сімей втікали від обстрілів, прихопивши з собою тільки документи і найнеобхідніші речі на перший час.

Переселенці охоче відгукнулися на запрошення керівництва територіальної громади взяти участь у висадці лісу. Чимало з них прийшли з дітьми, яких організовано шкільними автобусами привезли в урочище Ропачівка (квартал 39). Їх зустріли працівники лісництва та чолі з головним лісничим лісгоспу Петром Фреєм. Він розповів приїжджим, що торік путильчани створили новий ліс на площі 21 гектар, весною – на 20-ти. Наступного року планують не менше. Мова про селянські паї чи землі сільськогосподарського призначення не йде. Висаджують нові ліси на біополянах, пасовиськах, сінокосах. Крім того, активно проводиться лісовідновлення на зрубаних ділянках державного лісового фонду.

Світлана Хмельова разом із 16-річним сином Ярославом приїхали у гори з міста Покровськ, що на Донеччині. Наталя Колесник із дітьми Кирилом, Лелею та Женею прибули із Синельниковського району Дніпропетровщини, Олена Безвербна з грудним Назарчиком та п’ятилітнім Ярославчином – із Києва. Жодна з них ніколи не брали участі у подібних акціях.

–У Покровську ми мешкаємо у приватному будинку, – розповіла Світлана Хмельова. – Біля нього росте невеличкий садочок. Звичайно, періодично омолоджували його, але у висадці лісу участь беру вперше. Це надзвичайно цікаво. Разом з Ярославом посадимо з десяток ялин і модрин, щоб залишити часточку себе у Карпатах, коли повернемося додому.

У Наталі Колесник діти молодшого шкільного віку,тому жоден з них не міг підняти важку крампу, щоб зробити виїмку для сіянцю. Їм охоче допомагали це зробити інші переселенці. Малеча ж лише розкладала в ямки тендітні деревця, котрі ростимуть разом з ними: ялиці й модрини в Карпатах, діти – на Дніпропетровщині. Між ними неодмінно утвориться незримий зв'язок. І хто знає, можливо через кілька десятків років змужнілі дніпряни захочуть приїхати в гори, щоб помилуватися посадженими деревами.

 

Буковина стає ще зеленішою

Другий рік в Україні реалізується програма президента України Володимира Зеленського «Зелена країна», за якою за три роки має бути висаджено один мільярд дерев. Торішньої осені акція стартувала й набрала хороших темпів. Було висаджено понад два мільйони саджанців дерев різних порід. Весною естафету підхопили державні лісгоспи й знову висадили понад два мільйони сіянців. Лідерство тут міцно захопив колектив ДП «Путильський ЛГ».          

–На цьому, звісно, лісівники зупинятися не збираються, – зазначив перший заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий. – Вже восени продовжимо висаджувати нові ділянки лісу. Крім того, вводитимемо у держлісфонді краю недостаючі породи. Якщо ж підсумовувати весняну лісо посадкову кампанію, то працівникам лісового господарства вдалося створити 31 гектар нового лісу. Скажу більше, в області немає жодної вільної ділянки, яку б ми не заліснили торік восени і весною нинішнього року. Зараз ведемо перемовини з керівниками територіальних громад стосовно виділення нових площ під ліс.

Посприяти в цьому погодився заступник голови Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк, який взяв участь у висадці дерев під час акції «Ліс перемоги». За його словами, власниками землі є територіальні громади. Вони неохоче діляться навіть неугіддями та пасовиськами. Однак, запевнив чиновник, обласна рада готова взяти на себе роль посередника у діалозі громад і лісівників.

–Нинішнього року буковинські лісоводи запланували створити лісові культури на площі 300 гектарів, посадити 31 гектар нових, – розповів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Гончар. – Посадковим матеріалом забезпечені всі держлісгоспи. Щороку в лісових розсадниках вирощуємо понад 4,5 мільйона сіянців дерев. Торік у два рази збільшили заготівлю насіння головних лісоутворюючих культур.Плануємо вирощувати ще більше сіянців для заліснення нових площ.

Лісівники звикли тримати слово. На місці минулих лісосік виростає молодий ліс. Заліснюються нові площі, котрі громади все ж таки виділяють. А це свідчить про те, що наш край дедалі зеленітиме.


18.05.2022 11:38 давність новини: 2 р.
Категорія: Зелена країна, ЗМІ про нас
Автор:  Анатолій ІСАК

Замість «Трьох чекістів» – пам’ятник «Борцям...

Лісівники роблять край туристично...

ВІДЕО: Великі ліси починаються з маленьких...